Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/sotosnl/public_html/include/core.php on line 310
SOTOS » Over SOTOS
 Home · Info · Contact · Webmaster

Over SOTOS

In 2003 besloten Haegens Bouw, Bouw Opleidings Centrum en Dendron College gezamenlijk structureel iets te betekenen voor het technisch beroepsonderwijs in de derde wereld.


Er lagen contacten in Senegal. Personeel van Haegens Bouw Horst had door middel van een veiling geld bijeen gebracht om leermiddelen aan te schaffen voor een technische school in Ziguinchor, in het zuiden van Senegal. Hierbij was ook een medewerker van Bouw Opleidings Centrum betrokken. Van het een komt het ander. We zagen dat de leerlingen "met de benen buiten hingen" en stelden voor om de mogelijkheden van een uitbreiding of dependance te onderzoeken.

 

Vanaf dat moment kwam SOTOS in contact met de president van de regio Cassamance, de zuidelijke provincie van Senegal, zo groot als het zuiden van Nederland. Deze vroeg ons om niet de faciliteiten in de grote stad uit te breiden, maar een school te bouwen voor technisch beroepsonderwijs in Sindian. Sindian is een groot centrum dorp ca. 40 km ten noorden van de grote stad. Dit zou passen in het beleid om de trek van de jongeren uit de regio naar de grote stad te stoppen. Jongeren trekken weg uit de regio waar ze eigenlijk hard nodig zijn. Ze zoeken hun geluk in de grote steden, Europa en Amerika. Daar aangekomen vinden zij door gebrek aan opleiding geen werk en eindigen vaak in criminaliteit en prostitutie.

 

Wederom waren er personeelsleden van Haegens Bouw die de boer op gingen om “bouwspullen”voor een veiling in te zamelen. In 2004 werd een veilig gehouden op de bouwcampus van het Bouw Opleiding Centrum.
Sinds die tijd deed het Dendron College uit Horst ook mee.  Op allerlei manieren werden er middelen ingezameld. Zo wordt er een jaarlijkse sponsorloop georganiseerd door het Dendron College(meer hierover onder Activiteiten>Sponsorloop).

Het NCDO zegde toe de opgehaalde €50,000 euro te verdubbelen, indien dit bedrag ook echt opgehaald werd. Dat werd gehaald! De president van de regio Cassamanche, de heer Badji, bracht een bezoek aan Horst en bezocht Haegens Bouw en het Bouw Opleidings Centrum. Op het Dendron College lichtte hij zijn visie en missie toe.

 

Eind 2005 werd met de bouw van het opleidingscentrum (het CRFPS – Centre Régional de Formation Profession en Sinndian) in Sindian begonnen. In april 2006 werd de school feestelijk geopend in het bijzijn van een groep van 42 personen waaronder donateurs, leerlingen en bestuurders van SOTOS. In januari 2007 is de school in gebruik genomen en zijn de lessen gestart.

 

In 2009 heeft SOTOS in Gambia de herbouw van een kleuterschool gerealiseerd en is in Sindian gestart met de bouw van een computerlokaal en een leslokaal voor het lyceum CEM(Collége d’Enseigement Moyen). Het lokaal is gerealiseerd en in april 2009 ingericht als informatica lokaal door leerlingen van het Dendron College.
In november 2009 werd een waterput gerealiseerd, welke in gebruik is genomen voor het verbouwen van gewassen, het drenken van vee en het bevorderen van de hygiëne.