top of page

Meer...over SOTOS

SOTOS (Stichting Ontwikkeling Technisch Onderwijs Senegal) richt zich op de ontwikkeling van (technisch) onderwijs op het Senegalese platteland. Dit doen we door structureel contact te onderhouden tussen docenten en leerlingen uit Senegal en Horst aan de Maas en gemeenschappelijk en met commitment en betrokkenheid van de regionale en landelijke overheden educatieve projecten uit te voeren.

 

SOTOS is in 2003 opgericht door Opleidingscentrum Bouwmensen (voorheen BOC), Dendron College en Haegens. Aanleiding was een bezoek van een oud directeur van Bouwmensen aan het Centre de Formation Professionelle te Ziguinchor (CFPZ) in Zuid-Senegal, gevolgd door enkele hulpacties voor het CFPZ. Om de continuïteit van projecten en commitment lokaal te waarborgen zijn bij de start afspraken gemaakt en vastgelegd met de regionale en landelijke overheden, waarbij wederzijdse taken en verantwoordelijkheden zijn omschreven. In de daaropvolgende jaren hebben vele bouw en bouw gerelateerde bedrijven uit de regio een actieve rol gehad in de totstandkoming van de projecten, die door SOTOS zijn gerealiseerd. Heden ten dage wordt het stichtingsbestuur gevormd door Opleidingscentrum Bouwmensen, Dendron College en Peters Bouw en Onderhoud.

 

In onze activiteiten nemen het CFP (Centre de Formation Professionelle, praktijkschool) en het CEM (Centre d'Études Moyennes, HAVO-school) in Sindian een centrale plek in. Sindian is een centrumdorp op het platteland in Zuid-Senegal. Voordat hier de school gebouwd werd, liepen leerlingen dagelijks vele kilometers naar de stad Ziguinchor, om daar naar school te gaan of werk te zoeken. Door in Sindian scholen te bouwen proberen we de trek naar grote steden zoals Ziguinchor te verminderen en de scholing en werkgelegenheid op het platteland te verbeteren.

 

In 2005 zijn we in samenwerking met lokale partijen gestart met de bouw en uitbreiding van het CFP, die tot circa 2015 heeft doorgelopen. Vanaf 2009 hebben we ook de uitbreiding van het ernaast gelegen CEM opgepakt. Op beide scholen vinden sindsdien structureel projecten plaats. In 2009 hebben we eveneens de herbouw van een kinderdagverblijf, medische post en praktijkschool in Bussura (Gambia) ondersteund. 

 

In 2014 is de visie op ‘de ondernemende school’, die producten en diensten aanbiedt in de eigen regio, ontstaan. Hieruit is onder meer het project Eco-fourneaux (houtkachels) voortgekomen. Deze kachels worden geproduceerd op het CFP en lokaal aangeboden.

 

Sinds 2017 bezoekt een groep van circa tien Dendron leerlingen uit de bovenbouw van Vmbo-Havo-Vwo het CEM voor een uitwisseling. Zij komen heel wat ervaringen en inzichten rijker terug:

“Mensen in Senegal kunnen veel van ons leren, maar wij kunnen ook verschrikkelijk veel van hen leren.”

“Mensen zijn dankbaar voor wat ze hebben en ze zijn gelukkig, ondanks dat ze hard werken voor hun bestaan.”

“Door deze reis realiseer ik me meer dan ooit hoe belangrijk onderwijs en toekomst is en dat je altijd je dromen moet najagen”

“Het is bijzonder om te zien dat mensen met hun creativiteit en beperkte middelen toch iets efficiënts kunnen creëren”

bottom of page